Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms onsdag 24.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Betydelig skredfare. Våte skred i lavlandet og tørre, naturlig utløste skred i høyden. Hold deg unna skredterreng.

Skredfarevurdering

Som følge av rask økning i temperatur og nedbør som regn tidlig på natten venter vi naturlig utløste våte skred under mildværsgrensen.

De sørvestlige delene av regionen har fått mye nedbør siste tre-fire dager kombinert med kraftig vind. Det gjør at det stedvis i denne delen av regionen kan ha lagt se opp så mye snø at det kan løsne skred av seg selv.

Når vinden dreier vil det ligge ustabil snø i flere himmelretninger.

Vedvarende svake lag av kantkorn er stort sett vanskelig å påvirke, men naturlig utløste skred i fokksnøen kan føre til at det løsner skred på kantkornlaget. .

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 23. mars 2021

I lavere områder er snødekket preget at mildvær og regn siste døgnet.
I løpet av helgen kom det 20-30 cm nysnø. Sterk vind ovenfor skoggrensen har dannet fokksnøflak av varierende hardhet i leområder vendt mot øst.

I høyden finnes det flere vedvarende svake lag av kantkorn i forbindelse med skarelag. Fra skoggrensen og opp er det også observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og nysnø.

På mandag ble det observert flere naturlig utløst middelsstore og store skred i øst vendt terreng over 1000moh i Tamokdalen.

Fjellvær

Tirsdag 23. mars 2021

6 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Varmest om natten, synkende temperatur utover dagen. Mest nedbør sørvest i regionen.

Onsdag 24. mars 2021

18 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Liten storm fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Noe minkende vind sent om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS